zoombie


Inte blev det nåt taxfree igår inte......för när jag hade ätit fil och flingor så anföll trötter mig totalt.

Hela dagen igår så gick jag omkring som en zoombie och jag bannar mig själv att jag glömde min B12 medicin hemma. Det har gått för lång tid sen jag tog sprutan sist, snart tre månader :(
Jag ska ta varannan månad....

Nu måste jag uppsöka distriktsköterskan när jag kommer hem.....så onödigt när man har sjukvård ombord. Jag kan inte vänta till nästa gång jag kommer ombord för då kommer jag att vara konstant trött.

B12 mäste jag ta för att min kropp tar inte upp det som finns i födan man äter. Det är för min del en ärftlig (ovanligt) form av B12 brist. Min dotter och två av hennes barn har det + min mamma.


Info från    www.1177.se

Allmänt

Om man har blodbrist, anemi, på grund av för lite vitamin B12 gör vitaminbristen att det bildas för få röda blodkroppar. Kroppen får då inte tillräckligt med syre.

Vitamin B12 kan inte tillverkas i kroppen, utan man får i sig det via maten. Mejeriprodukter och kött, särskilt lever och njure, innehåller mycket vitamin B12. Överskott av vitamin B12 lagras i levern och lagren räcker i flera år.

Perniciös anemi är en särskild typ av B12-brist. Den beror på att man har för lite av ett speciellt ämne, som kallas IF. Ämnet bildas i magsäcken och gör att vitamin B12 kan tas upp från maten. Orsaken till bristen på IF är oftast en speciell form av inflammation i magsäckens slemhinna som man haft under lång tid.

 

Symtom

Om man har blodbrist kan man

  • känna sig trött och orkeslös
  • bli yr
  • bli andfådd lättare
  • få hjärtklappning
  • få huvudvärk
  • få öronsus.

Besvär med slemhinnorna kan vara tidiga symtom på vitamin B12-brist, till exempel tungsveda, blödningar i tandköttet eller sprickor i mungiporna. Vid allvarlig B12-brist kan man få svårt att gå, minnesproblem, bli deprimerad och få försämrad syn. Det är vanligare hos äldre.


Källa:

http://www.1177.se/allakapitel.asp?CategoryID=25511&AllChap=True&PreView
=
Dags att packa ihop i hytten och fixa med taxfree.......Hemgång...Hemgång....Hemgång.... :D

övning


Samling på däck nio.....för brandövning. När vi skrivit på närvarolistan fick vi bege oss ner till däck tre, bildäck. Där skulle vi öva med att spruta med brandslang. Akterdäcks portar stod öppna och vi fick turas om att spruta vatten över däck. Normalt sett är det brandgrupperna som sköter detta med brandslangar om något skulle inträffa, men det är bra att känna till hur det fungerar.....ifall att.

Jag kan ju lova att man inte är så kaxig om det börjar brinna ombord. Jag var ombord på MS/Atena när det var en brand i personalutrymmena på däck sju. Jag befann mig på däck två (discot) när larmet gick och meddelndet gick ut att man skulle ta sig till däck tio.
 Det var snabba steg upp till tians däck. Det tog väl någon timme innan dom släckt och vi kunde gå till våra hytter.
Det här var några år efter Scandinavian Star brann så det man hann tänka en hel del när man satt i trappen och väntade på besked. 
För min del hade jag fullt upp att lugna en kollega som hade varit med om en hotellbrand i Paris där hon hade fått hoppa ut genom ett fönster.  


20 år sedan 159 människor omkom på Scandinavian Star.
Flertalet Norrmän och DanskarNu har jag bara en övning kvar och det blir onsdag morgon. Då är det utrymningsövning och då ska vi "kontrollera" hytter på däck fem och två. Jag hör till femmans däck.


Snart ska jag gå och äta filmjölk och flingor. Jag hoppade över middagen (lammgryta) för jag var fortfarande mätt efter lunchen då vi fick potatismos och ugnstekt falukorv. Det var kanongott.
Sen blir det en vända till Taxfree och inhandla det sista som ska ned i väskan. Lite godis kanske....och en Mysk till min syster.

hej o hå


Så var helgen över och det återstår bara måndag och tisdag som heldagar och SEN på onsdag så har man gjort sitt för denna gång :)
Jag har tvättat en maskin och det är dags att se över sina grejer här i hytten. Måste nog gå en sista vända till Taxfree igen men jag tror jag tar det imorgon.

Jag har så smått börjat idag med att grovstäda i bageriet. Det tar sin lilla tid och spar man allt till sista dagen så sitter man lätt i "skiten".


En liten historia
(jag har snott den från Pias blogg)


An arab at the airport:
- Name?
- Abdul al Rahzib.
- Sex?
- Three to five times a week.
...- No, no...I mean Male or female?
- Male, female, sometimes camel.
- Holy cow!
- Yes, cow, sheep, animals in general.
- But isnt that hostile?
- Horse style, doggy style, any style!
- Oh dear!
- No, no deer run too fast..

Hurra !!! Hurra !!!!


Idag är en speciell dag för mitt barnbarn fyller 4 år :) Hon är nr 2 i ordningen av mina fem barnbarn.HURRA HURRA HURRA HURRA !!!!!! 4 ÅR IDAG :DIgår kväll var jag riktigt duktig :) Jag hade en tv fri kväll och löste korsord i stället.
Somnade vid halv åtta :thumbup:

Jag gillar att lösa korsord och jag har alltid ett liggandes på nattduksbordet. Det är perfekt hjärngympa och ju svårare korsord desto mer får man tänka ut att lösa det. Jag brukar hinna bli trött och sömnig då, så det är ett mycket bra sömnmedel.Nu närmar det sig hemgång.....inte många dagar kvar nu :rolleyes:

Leksand rockar


Hur dum får man va' som ligger och tittar på tv alldeles för länge om kvällen.
När man ska kliva upp tre om natten !!!!! Bl.a. fastnade jag en stund på intern tv'n för där visade dom från Leksandspartyt igår kväll. VILKEN STÄMNING !!!!! Det var så att man ville gå upp och sätta sig i Fun Club.
Värsta hockeyfeber med sångramsor. Det var som om det vore på en match.

Jag pratade med en som jobbar i buffen idag och hon sa att det var så roligt i buffen igår för där sjöng dom för glatta livet. Till skillnad mot i morse för då var det mer dämpat i buffen. Undrar vad det berodde på ;)

Ja....när man inte somnar i tid så får man lida för det dagen efter. Fy sjutton vad seg och trött jag är idag :tired:  Visserligen är det halvtid på jobbpasset också och då brukar man få en liten svacka. Jag skyller på det istället.

Normalt brukar cafet stänga kl 1.00 men inatt var det öppet till 4.00 så det var fullt ös på musiken och på festande Leksingar. Jag som brukar ha det tyst och lugnt när jag kommer strax efter tre.Jag ska alldeles strax gå till bageriet och checka läget för elektrikern var där på em och försökte få ordning på frysen igen som har isat igen totalt på bara några dagar. Måsta kolla så att det fungerar för i annat fall så får jag tömma frysen :( och det känns inget kul.
 Men han har säkert fixat så att det fungerar får man hoppas.

leksandskryss


Då var det torsdag och ikväll är Cinderella chartrad av Leksands IF.
1800 (drygt) Leksandsfans bordrar fartyget och det blir nog fullt upp för personalen ikväll för alla ska äta buffe.
För min del har jag laddat upp med bröd till imorgon bitti då 1500 personer ska äta brunch.
Vi har även Lars Kristerz ombord som ska underhålla dalmasarna.

           HEJA LEKSAND !!!!


Jag zappade förbi på kanalerna och tittade på interntv'n och Lars kristerz som underhöll nu på em. Det är lite roligt att se alla som står framför scen precis som på en konsert. Några försökte dansa men det gick inte så bra i trängseln.Igår var jag och fick massage i massagestolen. Det var riktigt skönt fast inget går ju upp mot att ha en riktig massör. Vi har haft personalmassör ombord några dagar men det var inte många tider över och förresten så kan jag gå till henne på min ledighet eftersom vi bor i samma stad. Hon bor bara en gata bort från min dotter.

Hungrig är jag också......grönsakssoppa till lunch och kålpudding till middag.....inte min grej någon av rätterna så det blir en tallrik fil och flingor lite senare och några mackor.

Fick besök idag av den förre bagaren...hon som har tjänstledigt. Hon är numera på Gabriella i deras bageri och hon var över till oss för att förlänga sin tjänstledighet och samtidigt hälsa på. Det var riktigt kul att se henne igen och höra hur hon har det på Gabriella.
Deras bageri låg visst längst ned i båten och var väl ungefär som här fast lite mindre yta. Hon var i alla fall glad att ha en egen hytt för dom flesta där bor två och två. Tur att man har egen hytt här ombord.


välkommen


Idag har det varit personalbyte. Inte i köket men på flera andra avdelningar.

Det slog mig när jag mötte en av dom som kom ombord i personalkorridoren.

Hej hej Välkommen, sa jag

Det är likadant när man själv kommer ombord. Man hälsas välkommen på jobb av flera arbetskamrater.

På vilken annan arbetsplats hälsas man välkommen man kommer till jobbet ??

Jag måste säga att det är en kanonbra personalstyrka som jobbar här på Cinderella. Det gör verkligen att det mycket lättare att jobba borta från sina nära och kära.
Inte en enda dag har jag ångrat att jag började jobba här och det har nu gått tre år och två månader sen jag började.

tandkrångel


Hrrmmm.....

Jag har småmolande tandvärk i min nylagade rotfyllda tand som kostade mig  3000:- att laga. Visserligen 1 1/2 månad sen jag var klar med den hos tandläkaren. 
Jag har haft lite känningar hela tiden efter lagningen och trott att det bara är tillfälligt, men nu har det ökat. Det är ju ingen höjdare precis när man är på sjön och jobbar. 

Det tog tre gånger innan jag var klar med tanden och första gången han borrade och donade så fick jag med mig antibiotika ifall det skulle bli en infektion. Men det hände aldrig något.....förrän nu.
Som tur är så har jag med mig antibiotikan så jag börjar väl ikväll med den och så får jag hoppas att det hjälper. Det är inte så att jag behöver ta en värktablett (ännu) men det är nåt fel i alla fall.

Undrar om man kan reklamera en tandlagning :question:

Ikväll ska jag besöka konferensavdelningen.

Känner att det skulle vara skönt med massage. Min favoritmassör för tillfället håller till däruppe på nionde däck.en favorit

Hoppas bara att den är ledig för jag har inte bokat tid. Hittills så har jag inte behövt vänta eller återkomma.

Men först ska jag gå och äta fläskfile, bakad potatis och beasås. 

 

lite vågor


Gungeligung.......

Idag när vi gick över Ålands hav så gungade det lite. Men det var inte så mycket. Det har nog varit värre söderut efter vad jag såg på text tv igår att det skulle blåsa rejält.

Frysen blev lagad igår och nu har jag hyfsat bra kyla igen så att jag kan ladda upp med lite backupgrejer. Elektrikerna fick sätta dit nåt provisoriskt så länge eftersom dom rätta grejerna inte fanns hemma.

Lite nya godsaker har tillkommit under tiden när jag har varit på semester.
Budapestbakelser......och dom säljer bra !!!!


mums !!!!!


Sortimentet på kakor håller på att bytas ut och köksmästaren söker efter nya godbitar. Än så länge så gapar det lite för tomt på hyllan med godbitar så jag tog mig friheten idag att göra strasskakor med hallonsylt emellan.
När vi gjorde dom på kondis en gång i tiden så hade vi smörkräm emellan men jag hade ingen gjod idag så det blev sylt och det går ju lika bra.

Men jag måste be köksmästaren beställa hem tygstrutar för att spritsa i plaststrutar som jag fick tredubbla för att det skulle hålla att spritsa. Strass- smeten är väldigt tungspritsad.


V- strass

Imorgon när jag gör hallongrotter till mässen så får det bli ett fat till godbitshyllan också. För det var verkligen dåligt med godsaker i disken. Imorgon ska jag höra med köksmästaren hur planerna för godbitar är tänkt.
För min del så gör jag gärna lite hembakt, för jag tycker det är kul och mycket godare :)

Ikväll blir det en vända till taxfree och inhandla lite cigg och en mascara

koll på läget


Först ska jag rätta mig själv från förra inlägget.
Det är på torsdag som Leksands fansen kommer ombord och kryssar.

Inte trodde jag att jag skulle somna så lätt som jag gjorde igår kväll. Jag som har suttit uppe till ett på natten och sovit bort halva förmiddagarna. Fast i och för sig satt jag uppe till två natten innan och gick upp åtta på morgonen och då var jag i behov av sömn så jag somnade nio igår :)

Nu har jag fått koll på läget i bageriet och planerat mässfikat, full koll på grejer som finns och på vad jag ska göra. Tyvärr strular frysen så jag kan inte ladda upp som jag vill. Ringde på elektrikern som kom och försökte leta felet varför den inte fryser som den ska.Dom har lagat den en gång på jobbpasset innan mitt men nu gick den sämre än nånsin. Nu på em träffa jag elektrikern och nu har dom hittat felet :) Det var fel på ett par ledningar som sköter avfrostningen så det skulle bytas ut. Hoppas bara att det finns grejer hemma till det så jag inte blir utan frys.
Jag får gå till bageriet senare ikväll och kolla läget.


Visa fler inlägg