zoombie


Inte blev det nåt taxfree igår inte......för när jag hade ätit fil och flingor så anföll trötter mig totalt.

Hela dagen igår så gick jag omkring som en zoombie och jag bannar mig själv att jag glömde min B12 medicin hemma. Det har gått för lång tid sen jag tog sprutan sist, snart tre månader :(
Jag ska ta varannan månad....

Nu måste jag uppsöka distriktsköterskan när jag kommer hem.....så onödigt när man har sjukvård ombord. Jag kan inte vänta till nästa gång jag kommer ombord för då kommer jag att vara konstant trött.

B12 mäste jag ta för att min kropp tar inte upp det som finns i födan man äter. Det är för min del en ärftlig (ovanligt) form av B12 brist. Min dotter och två av hennes barn har det + min mamma.


Info från    www.1177.se

Allmänt

Om man har blodbrist, anemi, på grund av för lite vitamin B12 gör vitaminbristen att det bildas för få röda blodkroppar. Kroppen får då inte tillräckligt med syre.

Vitamin B12 kan inte tillverkas i kroppen, utan man får i sig det via maten. Mejeriprodukter och kött, särskilt lever och njure, innehåller mycket vitamin B12. Överskott av vitamin B12 lagras i levern och lagren räcker i flera år.

Perniciös anemi är en särskild typ av B12-brist. Den beror på att man har för lite av ett speciellt ämne, som kallas IF. Ämnet bildas i magsäcken och gör att vitamin B12 kan tas upp från maten. Orsaken till bristen på IF är oftast en speciell form av inflammation i magsäckens slemhinna som man haft under lång tid.

 

Symtom

Om man har blodbrist kan man

  • känna sig trött och orkeslös
  • bli yr
  • bli andfådd lättare
  • få hjärtklappning
  • få huvudvärk
  • få öronsus.

Besvär med slemhinnorna kan vara tidiga symtom på vitamin B12-brist, till exempel tungsveda, blödningar i tandköttet eller sprickor i mungiporna. Vid allvarlig B12-brist kan man få svårt att gå, minnesproblem, bli deprimerad och få försämrad syn. Det är vanligare hos äldre.


Källa:

http://www.1177.se/allakapitel.asp?CategoryID=25511&AllChap=True&PreView
=
Dags att packa ihop i hytten och fixa med taxfree.......Hemgång...Hemgång....Hemgång.... :D

övning


Samling på däck nio.....för brandövning. När vi skrivit på närvarolistan fick vi bege oss ner till däck tre, bildäck. Där skulle vi öva med att spruta med brandslang. Akterdäcks portar stod öppna och vi fick turas om att spruta vatten över däck. Normalt sett är det brandgrupperna som sköter detta med brandslangar om något skulle inträffa, men det är bra att känna till hur det fungerar.....ifall att.

Jag kan ju lova att man inte är så kaxig om det börjar brinna ombord. Jag var ombord på MS/Atena när det var en brand i personalutrymmena på däck sju. Jag befann mig på däck två (discot) när larmet gick och meddelndet gick ut att man skulle ta sig till däck tio.
 Det var snabba steg upp till tians däck. Det tog väl någon timme innan dom släckt och vi kunde gå till våra hytter.
Det här var några år efter Scandinavian Star brann så det man hann tänka en hel del när man satt i trappen och väntade på besked. 
För min del hade jag fullt upp att lugna en kollega som hade varit med om en hotellbrand i Paris där hon hade fått hoppa ut genom ett fönster.  


20 år sedan 159 människor omkom på Scandinavian Star.
Flertalet Norrmän och DanskarNu har jag bara en övning kvar och det blir onsdag morgon. Då är det utrymningsövning och då ska vi "kontrollera" hytter på däck fem och två. Jag hör till femmans däck.


Snart ska jag gå och äta filmjölk och flingor. Jag hoppade över middagen (lammgryta) för jag var fortfarande mätt efter lunchen då vi fick potatismos och ugnstekt falukorv. Det var kanongott.
Sen blir det en vända till Taxfree och inhandla det sista som ska ned i väskan. Lite godis kanske....och en Mysk till min syster.

hej o hå


Så var helgen över och det återstår bara måndag och tisdag som heldagar och SEN på onsdag så har man gjort sitt för denna gång :)
Jag har tvättat en maskin och det är dags att se över sina grejer här i hytten. Måste nog gå en sista vända till Taxfree igen men jag tror jag tar det imorgon.

Jag har så smått börjat idag med att grovstäda i bageriet. Det tar sin lilla tid och spar man allt till sista dagen så sitter man lätt i "skiten".


En liten historia
(jag har snott den från Pias blogg)


An arab at the airport:
- Name?
- Abdul al Rahzib.
- Sex?
- Three to five times a week.
...- No, no...I mean Male or female?
- Male, female, sometimes camel.
- Holy cow!
- Yes, cow, sheep, animals in general.
- But isnt that hostile?
- Horse style, doggy style, any style!
- Oh dear!
- No, no deer run too fast..

Visa fler inlägg