helt slut

Jag är alldeles mör och helt slut ikväll efter dom senaste fyra dagarna med arbetstider som inte varit under elva timmar.
Det var full fart i Tapas och nästan kaotiskt stressigt ett tag. Som tur är så får jag god hjälp och det behövdes verkligen idag. Över 100 räckmackor sålda och en MASSA bakpotatis och tapasgrejer och salladstallrikar.

Igår var det behagligare fart i Tapas för då man hann med utan stressfaktor 100.
Jag hann även fylla på mina backup skåp och ladda för idag.

Igår hände mig nåt som definitivt inte var trevligt.

Jag skulle gå från tapas genom foodgarden in till köket och känner plötsligt att jag blir blöt på byxbenet (vaden).
Oj...nu spillde en servitör på mig hann jag tänka och vänder mig om för att ge en liten kommentar.
Men det var en mamma bärandes på sin unge och HAN SPYR !!!!
Ooooiiiiiii.....på min byxa hade han spytt!!!!
Raska steg till hytten och byta om.

lönehelg....pust....

Äntligen är den här dagen slut !!!

Det blev en lång dag igår från åtta på morgon till halv elva när jag slutade.
Först var det full fart i Tapas till kl.15.00 sen en  och en halv timme rast och sen var det bara att ladda upp igen för kvällen i Tapas. Då ser jag till att vitrinen är full med salladstallrikar med kräftstjärtar och kycklingsallad.


skåpet fyllt till kvällen

Sen är det dags att fylla på och göra grejer som man ska ha dagen efter och se till att allt finns.
När detta var gjort så (vilket man gör varje kväll) skulle jag och några till vara med och lägga 500 skagentallrikar och 500 desserttallrikar i buffen. Där skulle det ätas trerätters kl.21.00.


skagentoast

Då är vi fem pers. som går på en rad efter varann och lägger upp varsin sak, så det går jädrigt fort.
panacottadessert

Vi var fyra som la desserten och den sista lade vi fem i halv elva så vi tajmade tiden perfekt. Ingen övertid så allt flöt på och samtidigt som vi höll på fixade kockarna och deras gäng uppläggning av varmrätten.
Inga förseningar nånstans och gästerna var kanonnöjda över servicen och maten.

Imorgon och på söndag har jag två tuffa dagar.
Lönehelg och party party ombord så nu ska jag strax krypa ner i min koj.

höga vågor

Jag skulle ha bokat tid hos kiropraktorn på förra ledigheten som jag hade tänkt. Men så tyckte jag att det kändes hyfsat ändå och struntade i det. Så nu får jag hoppas att ryggen håller hela passet ut för jag känner att ....det här är inte bra idag. Jag får ha lite startsträcka när jag suttit en stund innan jag kommer igång. Så länge jag rör på mig är det rätt okej.

Igår tog jag och en kollega en runda i Taxfree och kollade lite reagrejer men det var inget för mig utan jag köpte mig en mascara och en limpa cigg. Det blev en tidig kväll igår för jag var trött och somnade redan före tio. Bara för det vaknade jag fem i morse och låg sen och snurrade tills det var dags att gå upp kl sju.

Det har varit en bra dag i Tapas, inte som igår då det blev lätt kaotiskt ett tag då alla kom på samma gång och skulle äta. Som tur är...är det ett bra gäng som hjälps åt så att vi fixar det utan problem.


Lite räkmackor som jag görskåpet är fyllt för försäljning

Ikväll lägger vi ut halv nio för att det är stormvarning.
Enligt prognosen som vi fått ska det mellan kl.ett-två inatt gå 7-8 meter höga vågor.
Så innan jag lägger mig ikväll ska jag plocka ner böckerna från hyllan så jag inte vaknar av att jag får en massa hårda böcker i huve´t. Datorn ställer jag på golvet istället för på pallen. Men jag tror det lugnar sig tills dess för det brukar det göra när vi får såna här stormvarningar.

Imorgon jobbar jag från 8.00-22.30 med en och en halv timmes rast däremellan.
Det är en storbeställning i både buffen och foodgarden och det ska ätas trerätters. Jag slutar normalt ca halv åtta på kvällen man ska vara med och "lägga "tallrikar, förrätt och dessert. Så det blir en lång dag.

1 1/2 dag

Jag har nu avverkat 1 1/2 dag i Tapas och det har varit lagom mycket idag att göra. Jag kommer att vara 10 dagar i Tapas och det är rätt skönt att slippa byta station efter fem dagar.
Det är roligt att stå och jobba i tapas för man får direktkontakt med folk och är det lagom mycket att göra, som idag då är det kul. Helgerna brukar vara jobbiga för då är det full fart och en massa som är lite för runda under fötterna.

Vi har haft storövning idag och då är hela personalen inblandad.
Vi vet inte i förväg vad som ska ske utan det får vi reda på när larmet går. Idag var det en fejkad brand på däck 2 och då rycker brandgrupperna ut först och sen är det evakueringsgrupper på tvåan och femmans däck som ska agera snabbt.
Jag tillhör femman och blev tilldelad uppdraget att vara trappvakt. Jag ska lotsa passagerare uppför trappen och hindra folk att ta sig ner. Branden blev snabbt släckt och vi slapp "överge" fartyget idag.

Jag har fått erbjudande att byta plats med den ordinarie bagaren som vill till kallis.  Det har varit på G ett tag och jag fick igår ett erbjudande om jag ville...att byta till bageriet. Jag var till köksmästaren idag och pratade om bageriet och tackade sen ja till att byta.
Det är bara preliminärt än så länge och ska i så fall börja gälla i slutet på april. Det är lite som måste planeras och så måste det funka för alla inblandade parter.
Så det är bara vänta och se vad som händer.
Nästa pass vet jag att jag ska vara i bageriet för då har ordinarie semester.
 

steg ett

Då är väskan halvpackad och resten åker i imorgon. Bussen är bokad t.o.r. så nu är man nästan redo för 10 dagar ombord igen. Lika intressant varje gång man kommer ombord på vilken "station" man hamnar på.
Det är planerat fem dagar Tapas och fem dagar Mackeriet. Men det hinner ändra sig tills man kommer ombord.
Det ska bli roligt att träffa mina arbetskompisar igen och det är tur att man har så bra arbetskompisar som gör att tio dagar går hyfsat snabbt ändå.

Nu har vi tagit "steg ett" här hemma mot en renovering. Vi har varit till tippen och slängt sambons gamla skruttiga rumsbord, en gammal tv och lite annat skräp. För nu ska det fräschas upp på väggarna och alla gamla möbler i det s.k. finrummet ska ut. 

Fast det är inget finrum utan ett samlingsrum eller vad man ska kalla det, när vi har lite fler än fyra gäster :) för vi sitter väldigt sällan där.

Jag har min gamla soffgrupp som jag köpte för 500 spänn på annons när jag nyss hade skiljt mig. Ut med den...
Min farmors gamla runda bord med extra iläggsskivor som man inte kan ha en löpare på för iläggskivorna stämmer inte ihop med bordet i övrigt....Ut med den och stolar.... och ett lågt och ett högt IKEA (Bonde) skåp med immade glasdörrar....Ut med dom. Hamnar på blocket så småningom...
Ett kaos av möblimang som inte hör ihop för fem öre.

Allt ska ut och nytt ska in.

Så nu ska det surfas på nätet för att leta nya möbler och insperation till bra priser.

Sambon önskar sig chesterfields-möbler, typ engelsk stil...okej då.
Sen får jag leta övriga möbler så att det passar ihop.
Har ni några bra tips så hör av er.rent hus

Jag har haft storstädning idag. Alla rum har fått sig en genomkörare. Utom köket som jag spar till imorgon och då ska spisen dras fram och få sig en omgång bakom. Jag får väl avslöja......det var inte igår, om man säger så !!!
Jag har t.o.m monterat isär sambons bord som jag inte vill ha kvar och imorgon blir det tippen. han protesterade inte mot det när han var hem på lunchen så det var ju bra. :))

Nu jäklar ska jag ta tag i och se till att det blir nya tapeter och nya möbler här i huset. Vi som skulle tapetsera och fixa när vi flyttade hit och snart har vi bott här i fem år (tror jag) och inte....har vi gjort så mycket. Mest bara bott.
Tapeterna är inköpta och ligger i garderoben och där ska dom ju inte ligga !!!!
Näää...nu ska det bli gjort !!!!


inomhuspyssel

Fasen....vart tar dagarna vägen.
Redan fredag imorgon och på söndag är det dags igen...för jobb ombord.
Imorgon måste jag ringa och boka bussbiljett.

Idag har jag fortsatt leta efter nya släktingar på nätet (genline). Jag har börjat på en ny släktgren som är oforskad. Min äldsta dotters sambo, mina barnbarns förfäder.
Det tar lite tid att få fram uppgifter och speciellt i det här fallet då flera är bosatta i storstäder (i alla fall et tag).
Där vimlar av församlingar och människor i storstäderna. Men jag har i alla fall trasslat mig ut från en av storstäderna och famlar nu runt i små orter i Södermanland. 

Mitt i forskningen så har jag bakat två sorters limpor, en valnötslimpa och en filmjölkslimpa. Den sistnämnda blev inte så bra för jag glömde dra ner värmen när jag satt in dom i ugnen. Så det brände på...på ytan för snabbt. Men jag lyckades fixa dom till slut ändå, men nöjd är jag inte.

Tvättmaskin har gått runt ett par omgångar också så nu har jag lite tvätt att vika och hur kul är det. Det finns inget tråkigare, så det sparade jag till imorgon.
En ugnspannkaka snodde jag ihop, för den passar sig själv i ugnen tills den är klar.

Sen blev det mer forskning på kvällen men nu har jag lagt ner detektivarbetet för idag.


sexton barn !!!!!!!!!!!!

Jag har ett par dagar nu som jag tar tag i min släktforskning. Mest krut har jag lagt på min sambos anor.
Jag har varit på biblioteket och lånat föreningens datorer som det finns en massa "matnyttig" information på. Hemma har jag köpt några dagars abbonemang på Genline, som är ett internetbaserat program som gör att man kan forska i kyrkböcker. Så jag varvar med att forska, tvätta och fixa här hemma.

Ibland hittar man personer i släkten som man blir lite extra intresserad av och de kan bero på olika saker.
 Dom flesta har ju bara torpare och vanliga arbetare i sin släkt. Jag hittade något extra intressant idag om vanliga torpare, som jag ägnade extra tid åt.

Min sambos farfars, mormor och morfar är bosatta i Granhult som ligger några mil in i skogarna från Riddarhyttan mot Örebrohållet.
Familjen bor vid ett torpställe som heter Bråten.
Modern i familjen, Maja Lisa är född 1818 och gift med Arvid som är född 1814.
Tjugo år gammal får hon sitt första barn 1838 och därefter följer en lång radda med barn.
SEXTON STYCKEN !!!!

Jag kan inte rabbla upp alla namnen på barnen här, men familjen fick barnen under åren som följer:
1838, 1839, 1841, 1842, 1844, 1846, 1847, 1848, 1850, 1852, 1853, 1854, 1856, 1857, 1859 och 1862.
 Endast fyra av barnen överlever.
Barnen dör av olika orsaker bl.a. rödsot, torsk och bröstfeber och alla utom en dör innan två års ålder.
Barnet fött 1853 är min sambos farfars mor.

1866 avlider Maja Lisa endast 48 år gammal.

SEXTON BARN !!!!!!

Man kan ju bara tänka sig hur hon haft det....fattigt och eländigt i den lilla torpstugan. Dåligt med mat, dåligt med värme osv... Sexton barn....


Rödsot= dysenteri, på vissa ställen i landet mässlingen

Torsk
= sjukdom i munhålan och matstrupen med vita el.gulaktiga beläggningar som kan mörkna intill svart färg, även blåsor som går ner i svalget.
 I Värmland, Dalarna och södra Norrland lät man det sjuka barnet suga på en groda (torsk) mot sjukdomen.

Bröstfeber
= detsamma som lunginflammation

forskardagar

Igår rensade i våra bokhyllor och ordnade upp bland böcker, mina recept och min släktforskning och sen slängde en massa papper som samlats på hög. Nu återstår bara att gå igenom gamla räkningar som inte behöver sparas.
Jag förstår inte hur det kan samlas så mycket onödiga papper och annat krafs som man egentligen inte behöver. Man lägger det i hyllan och tänker...det ska jag ha sen. Blir det så??? neeej.
Nu ser det i alla fall ordnat ut i Billyhyllorna.

Idag har jag varit till kennelägaren och lämnat ifrån mig vetrinärpapper för Kenzo. Jag stannade en stund och fikade och pratade. Fast mest tyckte jag att jag låg under bordet !!!!!
Hon hade fyra små jättesöta valpar (sju veckor gamla) Oj vad söta dom var !!! En tik ska hon behålla själv och så är det tre hannar som ska iväg till nya hem när rätt köpare dyker upp.
Kenzo kommer att stanna hos "hundhjälpen" och där får han det bra med sina fyra Pulitjejer som hon har innan.

När jag fikat klart så tog jag en sväng till stugan och kollade läget. Ett rör på toaletten inne i stugan har frusit sönder och gått av men vattnet var som tur var avstängt så inget har hänt. Så nu är jag uppe i en trasig duschblandare + ett trasigt rör. Det hinner säkert upptäckas något mer innan våren är här.

På kvällskvisten så for sambon och jag på öppet hus i Folkets hus. KAK:s släktforskare hade visning av sin lokal där man kan sitta och forska på sina släktanor. Jag ville kolla vad som erbjöds i forskningssyfte där och fick väl lite matnyttiga tips. Kanske inte så mycket mer än jag visste förut men lite till i alla fall.
Jag är medlem i föreningen men kan oftast inte gå på mötena då jag oftast är borta när det är något arrangemang. Men idag kunde jag :)

Jag har fått ett ryck med min forskning just nu och tänker nog gå dit imorgon och sätta mig vid datorerna och forska lite. Det finns hela tiden något som man kan lägga till sin forskning. Just nu håller jag på med min sambos släkt som jag rätt nyligen påbörjat. det går i perioder med att släktforska och vintertid är en bra tid för att hålla på med det. Min egen släkt har jag så mycket som man i stort sett kan få fram bakåt i tiden så jag funderar på om man inte skulle ta och forska vilka ättlingar som finns till dom som är födda i början på 1900-talet. Man har ju släktingar lite varstans som man inte vet om.  

problem med att stava rätt?????

I morse klev jag inte upp ur sängen förrän halv tio. Det var så skönt att ligga där under mitt sköna duntäcke.
Men jag var ju tvungen att kliva upp till slut eftersom jag skulle vara barnvakt till mitt fjärde barnbarn i ordningen. Jag hade lite (en hel del) disk att ta reda på från igår kväll då sambon hade tillagat en klassisk fiskgratäng på hälleflundra. Riktigt riktigt gott va´ det.

När det var klart med disken och jag var fixad så när sambon kommit hem från hans jobb tog jag bilen och for till dottern som är krasslig och hämtade barnbarnet. Jag fick ta deras bil eftersom barnstolen är monterad i deras bil och vi for en tur till stugan för att se hur det såg ut där. Jag gick runt stugan och kollade så att allt stod rätt till med barnbarnet på armen. Jag hoppade över att gå in i stugan eftersom han var så trött och såg ut att somna vilket han gjorde så fort vi for hem igen.

Väl hemma så fick vi besök av min mamma och barnbarn nr. två i skaran barnbarn och strax efter kom min son och hans sambo. Så vi hade en trevlig fika stund här hemma.
Skjutsade sen hem barnbarnet till fem-taget och sen hem igen för nu var jag vrålhungrig.
Sambon fixade då en ny fiskgratäng, eftersom det blev mos och sås över från igår, men nu blev det klassisk fiskgratäng på torsk. Lika gott var det idag!!!

Hittade en kul grej härom dagen

Har du porbelm med att svata ????
Det gör ignet.
Du kan srvika bksotrnävea hlelur om blluer och man kan ädnå lssäa tetxen uatn pbroelm.
Det seplar inegn rlol viekln odrnnig bkosatverna såtr i ett ord för det vtigika är att fsötra och ssita bavstoken är på rtät patls.
Man leäsr itne vjare bkosatv för sig uatn ord som hlehet.

Fascinerande hur hjärnan ändå kan läsa orden fast alla bokstäver står i total oordning.
Här har man fått lära sig hur VIKTIGT det är att stava rätt och ändå kan man läsa detta ändå.
Fast det är viktigt att alla rätta bokstäver finns kvar i ordet, även om dom står huller om buller.
Visa fler inlägg