nyårsmeny


Denna nyårsafton bjuder jag på vår middagsmeny.

Hur du ska gå tillväga att tillaga den.
 Det blir ingen film denna gång som år 2009.
Men håll tillgodo. (vill du se filmerna från 2009, länk i slutet på detta inlägg)



Börja med att skala och skiva palsternacka och morötter. Hetta upp en stek-
panna och stek tills det fått färg. Salta och peppra.
Ös sedan upp i en ugnsfast form.



Skala potatis och skiva tunnt + purjolök och stek potatisen en liten stund
till gyllenbrun färg. Salta och peppra och gärna pressad vitlök.



Tag fram oxfilen (inköpt på ICA) och skär upp normalstora bitar. Eller så
mycket du orkar äta. Salta och peppra bitarna och låt vila en stund.




Lägg först i den bit som ska vara välstekt och vänd den. Lägg i bit nummer två
om du vill ha lite blodigare bit. Stek sedan runt om tills de får fin färg.



Glöm inte att känna med fingret när det känns bra och du är nöjd.
(inget som jag kan, jag räknar minuter)




Behöver du pausa så ta en dryckespaus.
Vin till vänster och saft till höger (vem som är vems?? får ni gissa)



Så till mitt uppdrag en Beasås. Tag fram paketet (köpt på Willys) klipp upp
påsarna och häll i vattnet (som du redan mätt upp) och vispa runt pulvret.
Koka upp och tillsätt en klick smör (i mitt fall margarin) och låt smälta.
Klar att servera.




Lägg sedan dom stekta oxfilebitarna på den råstekta potatisen.




Garnera kanten med en !!! tomat ( jag tycker inte om tomat) och ställ
 sedan in i ugnen på 175 graderi ca 15 minuter.
Ta nu också formen med palsternacka och morötter och
ställ bredvid i ugnen.
Vänta tills det blir klart........taramtamtamta.......




Under tiden så har du rört ihop smör (hade inget så bregott fick duga) saltat och
pepprat och smaksatt med pressad vitlök och vips !! så har du gjort vitlökssmör.




Lägg upp på tallrikar i valfri tallriksmodell och servera.


Om ni nu har följt med så här långt så kanske ni vill titta på fler nyårsmiddagslagning.

En Suverän.....misslyckad nyårssås !!!
(verkar vara mer reklam för smör)
Den består av sex korta delar om hur man tillreder en sås.
Länkarna ligger på ett tidigare inlägg.

Håll till godo:
http://tinezza.blogg.se/2010/january/draft-jan-1-2010-1.html

Ett gott skratt har jag mig fått i alla fall när jag såg det idag.

sista rycket för i år


Denna sista dag på året, Nyårsafton.

Det blir väldigt lugnt här på hemmafronten med nyårsfirandet.
Inga raketer och storslaget middagsfirande. Men vi kommer att unna oss oxfile och lite gott till det.
Än så länge så orkar inte maken äta så mycket men en enkel middag går i alla fall ner.
Vi har varit på BigInn och inhandlat till kvällen och det mest akuta som behövs i kylskåpet.

Nu är det bara att vänta på att tiden ska bli lagom att sätta igång med maten. Inte för sent och inte för tidigt är väl tanken. Men riktigt när det blir får vi se. Jag är lite smått hungrig redan nu (halv fem) men det känns för tidigt.


ETT RIKTIGT GOTT NYTT ÅR

Till alla mina bloggläsare






nytt språk


Idag har jag varit och tagit en B12 spruta igen.

Något försenat bara för den skulle jag ha tagit innan jul. Men det är ingen större katastrof. När detta var gjort hämtade jag upp maken och vi besökte apoteket. Han behövde fylla på medicinförrådet.
Det var första dagen som han tog sig (med min hjälp) ner på stan (i bil förstås). Sen var han ganska slut av kraftansträngningen. Vi har också haft besök av hans kusin som vi inte träffat på år och dag så det var trevligt att få besök av henne.

Nu har jag suttit och läst protokoll från Tänkeboken som jag fått med posten idag. Men vilken tid det tar att läsa !!!
Som tur är upprepar sig orden och jag börjar kunna läsa lite snabbare nu.

Några exempel på ord:

schulld      = skuld
tyffwar      = tjuvar
perzeler     = persedlar
tijd           = tid
knijffwar    = knivar
siälffwe     = själva
huarföre    = varför

Som sagt det var endast några få ord. Men i ett sammanhang och uttalar högt så förstår man orden lättare. 
Men snart så läser jag gammelsvenskan flytande.