vad blir det idag??


Idag vaknade jag lite mer normalt till skillnad från igår då jag vaknade halv elva.

Ännu en solskensdag...än så länge, för vädret ska visst ändra på sig, såg jag på nyhetsmorgon.
Vad jag ska hitta på idag vet jag inte ännu men lite småpyssel här hemma känns lite lockande, kanske en sväng till stugan, eller kanske en sväng till mina föräldrar.
Jag ska i alla fall åka och tvätta min bil för det är den i behov av efter att ha stått i snart två veckor och samlat damm.

hemmadag i solen...


Ja nu är jag hemma igen och jag har bara vilat idag.

Det enda jag har pysslat med idag är släktforskning. Jag kan ju inte påstå att jag har varit ute i solen speciellt mycket idag. Men det gör inget för jag har ändå njutit av att sitta ute på altanen och druckit mitt kaffe i det underbara vädret.
Man orkar inte engagera sig i så mycket annat första dagen man är hemma.

Äldsta dottern kom på besök en stund på kvällen. Hon hade plockat fram cykeln med barnsadeln så barnbarnet också kunde komma med och hälsa på här hos mormor och plastmorfar. Det blev en massa smultronätande för det har vi fullt med.

Längre än så här blir inte mitt inlägg idag

hemgång imorgon


En ynka morgon kvar :D För imorgon mönstrar jag av.

Väderleksrapporten säger SOL SOL SOL och jag säger ÄNTLIGEN ÄNTLIGEN ÄNTLIGEN.

Som vanligt sista dagarna så är det grovstädning i bageriet och jag ligger bra till tidsmässigt för det här arbetspasset har varit hyfsat lugnt. Sista rycket blir imorgon bitti efter att jag har gräddat klart allt bröd.

Snart ska jag ta mig upp till köket igen för vi har ett köksmöte kvart i fem. Det blir lite information om omorganisation som ska ske bland några tjänster till hösten. När det är klart så ska jag äta mat i mässen och det vankas dillkött idag. Dat har varit mat i min smak hela det här passet.
Oftast brukar jag antingen äta lunch eller så middag. Men flera dagar har det blivit både ock.

En vända till taxfree som vanligt och sen packa ner mina saker. Det är vad som står på programmet för min del idag.


ny släkt


Jag håller ju på och släktforskar.

Det går i perioder när jag håller på, beroende på vad som dyker upp eller när jag känner för det.
Nu har det dykt upp något intressant för jag har blivit kontaktat via mail.

Oftast är det jag som har hittat okända släktingar eller nya intressanta uppgifter. Men denna gång är det tvärtom.

Det kom ett mail häromdagen och efter att ha bett om lite mer uppgifter så ska jag kontrollera och leta lite i arkiven. Mailet kom från ett par tjejer som letar efter deras farmors biologiska föräldrar. Det enda dom har att gå på är gamla berättelser som förmodas vara sanna.

Det vi ska ha gemensamt är min biologiska farfar som är pappa till deras farmor. Det låter lite krångligt men om jag säger så här då....Tjejernas farmor och min pappa är syskon, om nu allt stämmer och deras historia är sann.
Jag ska i alla fall göra så gott jag kan för att hitta deras farmors mamma och pappa. Dom har bara hört talas om pappans namn.

Stämmer alla uppgifter, vilket jag tror för det brukar ofta ligga lite sanning i gamla historier som cirkulerar om släktskap i familjen. Så har förutom att min pappa fått ytterligare en syster (jag har hittat två förut) så har jag fått nya kusiner och mina barn nya sysslingar.

Min pappa har växt upp med en bror och en syster och nu på "gamla" dar´ så har han helt plötsligt tre systrar till.

Så fort jag kommit hem igen ska jag sätta mig vid datorn hemma och forska på detta. Jag har ju alla uppgifter jag behöver på den + alla uppgifter som finns skrivet för hand i mitt arkiv i bokhyllan.

Jag tycker sånt här är skitkul när det dyker upp lite oväntade släktingar. Jag har ju nyss hittat okända släktingar i Mariestad på min mammas sida. Det här är ju nära släktingar och inte "farmors systers sonson" på långt håll.

forts.följer


Ni som tror, ni kan tänka omNi som tror att det är nyttigare och hälsosammare att man äter mörkt och grovt bröd.

Ni kan börja att tänka om. För min del är detta ingen nyhet.
Men med "hälsokostvetare" och tidningars propaganda under många år, så tror folk på vad som skrivs och sägs.

1000 svenskar mellan 15 och 70 år har deltagit i en undersökning om bröd och om deras kunskap om och inställning till bröd. 

Undersökningen som Brödinstitutet låtit göra, visar att nästan nio av tio svenskar tror att mörkt bröd är nyttigare än ljust och att varannan svensk inte känner till att även vitt bröd innehåller fiber.

"Hälsokostvetare" har länge propagerat nyttan av att man ska äta grovt bröd och mycket fullkorn med fiber i bröd och mat. För min del så är jag ingen anhängare av att äta grovt bröd utan jag föredrar ett ljust / vitt bröd.

Det finns ingen automatisk koppling mellan brödets färg och dess nyttighet. Det finns fullkornsbröd som är ljusa och allt bröd innehåller fiber.

Jag tog ett kort på bakeoff bröd från Panesco (en brödleverantör ) och vill visa tre olika sorts färger på bröd men med samma mjöl och fröinnehåll.
Vad tror ni att det är som skiljer dessa åt?

Ja, ni ser ju att det är olika färg på brödet och många tror då genast att det mörkaste är nyttigast. Men saken är den att det är sockerarten som ger brödet olika färg. Ju mörkare sirap, eller malt, desto mörkare bröd.
Alla tre bröden på bilden innehåller samma mjölsort och samma fröinnehåll.

Fakta malt:
Malt är säd, vanligen korn,
Färgmalt är malt som torkats vid 200°C. Malten blir nästan svart och har en bränd smak

Man blir inte tjock av bröd, vilket sex av tio svenskar tror.
Många avstår därför från att äta bröd i stället för att tänka på helheten av vad man stoppar i sig. Samt att röra på sig mer. Konstigare än så är det inte.

Vill man ändå försöka hålla vikten så ska man hålla sig till (enligt mig) enbart vitt bröd och då gärna t.ex frallor som inte innehåller socker. Man får i sig nyttiga fiber ändå.

Sen har vi den här övertron på fröer i brödet och jag har skrivit om det förut. Solrosfrön, linfrön etc.
Läs gärna mitt inlägg om fröer, klicka på länken
http://tinezza.blogg.se/2011/march/utkast-mars-19-2011.html


Ta t.ex linfrön som är fröet från lin så kan innehållet av cyanogena glykosider (cyanid) i linfrö innebära en potentiell hälsorisk. Det är av betydelse för bedömningen av eventuella hälsorisker om linfröna intas hela eller krossade/malda. Intag av krossade eller malda linfrön medför nämligen högre exponering för cyanid i jämförelse med intag av hela linfrön. källa: livsmedelsverket, www.slv.se 
Tänk på att du tuggar på linfrön när du äter det i bröd ;)

Nu måste jag också tillägga att mörkt och grovt bröd är lite mer mättande än en frukostfralla. Det finns också jättemånga goda mörka, sorters bröd.
Med det jag vill säga är att man är inte nyttigare för att man äter mörkt bröd !!!

Min egen teori är också att: många äter så mycket fullkorn i mat och i bröd att många får problem med magen, i stället för vad många tror tvärtom ska vara bra.

Skulle du också ha svarat att mörkt bröd är nyttigare? På frågan från brödinstitutet.....

Källa:
För mer information och för att få rapporten digitalt, kontakta:
Ingemar Gröön, sakkunnig inom bröd, kost och hälsa
Telefon direkt: 08-762 67 95
Mobil: 070-655 45 59
E-post: ingemar.groon@brodinstitutet.se


Midsommarafton


FORTSATT TREVLIG MIDSOMMARAFTON !!!!
Tårtor till personalen som får fira Midsommar utan sina nära och kära här ombord.
Det bjöds också på en massa midsommarmat till middag.

Sen är det bara att jobba på, resten av aftonen.
Min yngsta dotters barn, mina finfina barnbarn :D

Det är tur att det finns mms så man kan få lite midsommarbilder.


Igår var jag ut på "poppen" och fick syn på denna jättebåt som med hjälp av lotsar skulle lägga till. Det var MS/Queen Victoria som var på besök i Stockholm.

femte året


Halvtid och lika seg som vanligt vid den här dagen.

Jag har gärna betalat för att slippa kliva upp imorse.
Men NU vänder det och ny kraft kommer tillbaka för nedräkningen har börjat igen :D
Trötta men glada "kallisar" och andra besättningsmän har gått hem idag och nya pigga "kallisar" och andra har kommit ombord. Det är ju storbyte idag.

Imorgon......Midsommarafton.

Jag fick en bild igår av min äldsta dotter på mitt yngsta barnbarn. Visserligen var det väldigt suddigt.
Men för mig gjorde det ingenting för jag ser hur lillstumpan lyser som en sol på kortet.
Det har gått tjugoåtta år sedan lillstumpans mamma hade kulldräkten på sig (Leksandsdräkt).

Det går inte att ladda upp bilder just nu på bloggen så det får jag göra vid annat tillfälle.

Jag har nu jobbat fyra hela år här ombord för jag går nu in på mitt femte år på Cinderella för till midsommar. Detta blir alltså min femte midsommar varav en har jag firat hemma och just nu känns det lite jobbigt. Att det blev så här beror på att jag bytte till att jobba motvakten (den jag är på nu) och då hamnade jag på storhelgerna igen. 

Men, men dagarna går fort och jag får ta igen detta när jag kommer hem igen. 

 

analysera och förbättra


Övningar är ju till för att man ska bli bättre och rätta till det som man gör fel.

Morgonens utrymningsövning gick väl si så där. Vi var ca fyrtio besättningsmän som delades upp i fyra grupper och genomsök skulle ske på däck två med statister i några hytter. Några skulle spela skadade.

Normalt sett vid en övning så delar däckschefen ut kartor, nycklar och pannlampor när vi ska öva. Denna gång skulle det vara ett fejkat skarpt läge och däckschefen var "satt ur funktion". Det var nu upp till besättningsmännen att agera på eget initiativ och räkna ut hur man skulle göra.

Detta för att vi ska tränas på att agera utifrån egna initiativ om vi inte har någon chef i närheten.

Även samaritgrupperna var med på övningen och blev tillkallade när skadade personer hade hittats.

Det gick väl si så där för min grupp på åtta personer. Vi missade en "gubbe" som "dog" pga att vi inte fick fatt på den som hade nycklarna till hytterna. Så det var ju absolut inte bra.
När övningen var slut så saknades en statist (vår gubbe) så en besättningsman fick ta sig ner igen och säga att nu var övningen slut.

Eftersom vi inte fick fatt på nycklar så tog vi till telefon och ringde alla "våra" hytter för att väcka upp eventuella "passagerare" som sov. Men ingen svarade så han var nog redan "död" vår statist och det var inte heller någon som ropade på hjälp.
Vi tog i alla fall till det initiativ som vi fann bäst för vår situation för tillfället.

En annan grupp lyckades bättre men dom hade nycklarna för att ta sig in i hytterna och dom fick bära upp en skadad upp för alla trappor. En annan grupp missade en person under sängen trots genomsök i total mörker.

Så där ser man att trots att man i lugn takt försöker göra allt rätt så blir det fel. Människan är inte mer en människa och vid ett riktigt skarpt läge kan man ju bara försöka tänka sig in i hur man reagerar och agerar i ett sådant läge.

Det beror ju också på vad det är för situation som sker. Är det brandrök så är det brandgrupperna som agerar och är det grundstötning med vattenläckage så blir ju situationen efter, hur detta ser ut.

Människan är också ett flockdjur som följer gruppens beteende och jag tror att vid skarpt läge så skärper man sina sinnen och agerar mer kraftfullt.

Jag har i alla fall lärt mig av dessa fel som blev idag och vet bättre hur jag ska agera nästa gång vi får samma övningsscenario och det är ju det som är meningen.

Man övar för att bli bättre.


Morgon ruschen är nu avklarad och klockan ...

Morgon ruschen är nu avklarad och klockan är kvart i sju svensk tid. Nu är det dags för förberedelser för dagens och morgon dagens bakning. Halv nio har jag med flera utrymnings övning på däck sex och sju. Till dess ska jag hinna få undan lite arbete. En kaffe stund måste jag också få innan övningen. Solen skiner här i mariehamn och det ser ut att bli en fin dag.

Visa fler inlägg