äntligen behandling på gång


Det känns bra att få veta att nu blir det en behandling.

I eftermiddags vid fyrasnåret så ringde överläkaren och berättade att provsvaren på biopsiprovet som togs på tumören i bukspottskörteln var klart. Han berättade också att det inte blir någon operation för att tre röntgenprover visar på metastaser i levern. Vilket har varit den stora frågan och biopsiproverna som gjorts på levern visar som jag tidigare skrivet inget. Men röntgen talar sitt tydliga språk, enligt läkarna som nu bestämt sig.

Dom kommer att sätta igång cytostatikabehandling, alltså cellgiftsbehandling inom det snaraste. Men först så ska det ordnas så att en injektionsport opereras in och den sätts vanligtvis vid skuldran. Detta för att undvika sönderstuckna ådror. Det skulle också göras så snabbt som möjligt.

Cytostatika ges ofta direkt i blodet (intravenöst) genom injektion eller som dropp.
Oftast åker man hem efter att man har fått cytostatika intravenöst på sjukhuset.  Cytostatika har en fördel jämfört med operation och strålbehandling. Medlen förs med blodet ut i hela kroppen och når därför även cancerceller som lossnat från modertumören och är på vandring i blod och lymfa eller har slagit sig ned och vuxit ut till metastaser, dottertumörer.
Cancerbehandling med cytostatika dödar därför också ofta en del av de normala cellerna i till exempel benmärg, hår och slemhinnor. Det kan medföra biverkningar såsom sänkta blodvärden, håravfall och mag-tarmbesvär. Cytostatika ges för att bota cancer eller för att bromsa upp sjukdomsförloppet och lindra symtom när bot inte är möjlig.

källa: http://www.cancerfonden.se/sv/cancer/Undersokningar-och-behandlingar/Behandlingar/Cytostatikabehandling/ 

......................................

Imorgon bitti åker vi till Stockholm för att hälsa på sambons dotter och barnbarn, tvillingtjejerna. Det ska bli roligt att få träffa dom igen och då kan dom få dockorna som vi köpt :)


Keep on living........


nu vet vi


Tråk, tråk, tråk.

En grå och trist söndag vädermässigt så vi tog en biltur mot Strömsholm- Kvicksund- Tumbo- Kungsör- Köping.
Ett stopp i Kvicksund för en kulturtripp till Åholmen där Carl von Linne forskade om blommor.
Så det blev lite höstbilder idag också.

Överläkaren ringde nyss från Västerås och berättade om vad som väntar oss.
Men jag berättar inget nu för vi måste smälta lite om vad som sades.Keep on living..........


jämnställdhet


Jag har nu på morgonen suttit och tittat på veckans bidrag i Fototriss.

http://fototriss.blogspot.com/2011/10/fototriss-del-155-tavlingstema-manligt.html#links

Massor med manliga bilder och hur man ser på vad som är manligt. Jag har också läste en massa kommentarer och jag förundras över att så många lämnar en kommentar om att det som anses manligt, handlar om jämnställdhet.
För mig har manligt och kvinnligt inget med jämnställdhet att göra. Det handlar om valfrihet att kunna välja det man är intresserad av och om det är manligt eller kvinnligt intresse spelar inte för mig någon roll.

Att man anser något som manligt eller kvinnligt, är ett intresse man har. Man dras till sitt intresse av olika skäl. Det är med all säkerhet en påverkan som man har med sig hemifrån, genom kompisar osv. Att det sen är så att killar och tjejer får en övervägande majoritet i vissa intressen och yrken klassas det som manligt och kvinnligt. Det har för mig inget med jämnställdhet att göra. Att blanda ihop begreppen manligt och kvinnligt med jämnställdhet är fel.

Däremot är jämnställdhet; att ha valfriheten att välja vad man vill oavsett kön, yrke, var du kommer ifrån, uppväxt osv. Jämnställdhet är rätten att ha möjlighet att göra det man vill under dom förutsättningar man har. Det har inget med manligt och kvinnligt att göra. Jag tror att ordet jämnställdhet används många gånger och i fel sammanhang. För handen på hjärtat så får snickare, bilmekaniker, skogsarbetare etc för mig vara ett manligt yrke. Jag ser inga som helst problem att slippa stå ute och frysa ändan av mig i ett mansdominerat yrke. Det får för mig gärna vara manligt.

Jämnställdhet är däremot att män och kvinnor ska ha lika lön om de utför samma yrke och har samma utbildning och erfarenhet. Män och kvinnor ska samma rätt att utöva ett yrke med det dom vill. Kvotering bara för att det ska vara lika mellan könen ser jag inte som något viktigt utan för mig är det den som har bästa kompetensen ska utföra uppdraget.
Att sedan kvinnorna/männen inte har intresse för att intressera sig för vissa yrkesroller så blir det automatiskt en kvinnlig och manlig atmosfär inom så kallade kvinnliga och manliga yrken/intressen.

Debatterna om jämnställdhet tycker jag urartar i många fall och jag orkar inte titta och lyssna på såna debatter en längre stund. Naturligtvis är det bra att belysa problemet men jag tycker faktiskt att många "kvinnosakskvinnor" är "ute och cyklar" i sin tro på vad som är jämnställdhet. Många tycks bara se det som ett kvinnligt fenomen, vilket inte jag tycker.

Valfrihet och lika värde är jämnställdhet oavsett kön.


tänk bort, tänk bort !!


Om ni bara visste hur mycket man hinner tänka.

Värst är det framåt kvällen. Jag tog nyss ett bad för jag kände mig lite frusen och när man kopplar av och inte har något att sysselsätta tankarna med, så sätter det igång en massa tankar. Normalt sätt efter en tuff arbetsdag är det ju skönt att koppla av och inte behöva tänka så mycket.

Men nu är det så att inget är normalt här hos oss. Cancer, cancer, cancer, poppar upp i huvudet titt som tätt så fort jag inte sysselsätter mitt huvud och fokuserar på något. Normalt sett så är min filosofi att det är bara nyttigt att gå till jobbet och få något annat gjort som skingrar tankarna.
Men nu är det så att jag har inget normalt jobb. Jag kommer inte hem varje dag efter mitt jobb. Jag är sjöman och ligger ute till havs tio dagar åt gången. I snitt så är jag borta femton dagar per månad.

Då kommer automatiskt nästa fundering. Att ta vara på den tid som är kvar. Hur ska jag bära mig åt att göra det när jag är borta hälften av månaden ? Tyvärr och vi är båda medvetna om det, min sambo och jag. Vår tid tillsammans är tidsbegränsad. Det "snör" ihop sig i bröstet när jag tänker på det. Tänk bort, tänk bort, tänk bort.
Cancer i bukspottskörteln, åttiofem (85) dagar utan behandling sen vi fick diagnosen. Endast undersökningar och än så länge inga besked om vad läkarna ska göra. Jo, men just ja, vi bad ju om cellgiftsbehandling (vi bad om det)
En typ av cancer som oftast upptäcks när det har gått för långt och har ett snabbt förlopp....tidsmässigt....det vet vi......

Jag kan inte ta bilen och åka hem hur som helst från mitt jobb. Jag har inte en aning om hur läget är hemma, när jag är borta. Min sambo svarar alltid "hurtigt" Jo de e bra om någon frågar. Men jag ser på honom att det är inte bra. Jag ser när han har ont, vilket han har varje dag. Är jag ombord så är jag ombord och då måsta man "stänga av" sin hemlängtan. 
Normalt sett går det bra, men vi vet att tiden är kort för oss tillsammans. Alla råd om att ta tillvara på tiden som är kvar. Hur ska jag bära mig åt att göra det ?

Jag är sjukskriven till den sjätte november och jag känner mig rätt stabil nu, men jag är inte stabil. Den femte drar mitt arbetspass igång och jag "grunnar" på om jag ska kliva ombord. Jag tänker i alla fall sikta in mig på det. Jag hade hoppats att kuratortiden kommit snabbare och inte den nionde november, så den bokar jag nog av. Jag kan ju inte vara sjukskriven hur länge som helst.
Ännu ett problem för oss som jobbar på sjön. Jag kan inte ta ledigt några timmar för att göra kurator/läkarbesöket. 
Så hur gör jag ? Jag bokar förmodligen av.

Nej, sluta fundera och gör något annat !!! Fokusera på något annat !! 
Jag försöker sysselsätta mig med datorn, wordfeud (tinezza hetar jag om nån vill spela) släktforska, fotografera, Jaaa.....och så naturligtvis umgås med sambon. Våra barn och barnbarn livar upp oss emellanåt. 
Tyvärr så är det sämsta tänkbara årstid att vara sjuk på. 


Keep on living, moving, waiting.........

 


höstpromenad


Solen kom fram till slut idag.

Jag lockade med mig sambon på en promenad och kameran fick följa med.

Borde nog räfsa upp alla kastanjelöven i vår trädgård.


Fototriss: Manligt
Denna vecka ska vi fota något manligt i Fototrissen.

Hmmmm......manligt :question:

Det är dessutom en tävling där man kan vinna priser från Coolstuff
http://www.coolstuff.se/tag/Fars-dag-present


Bygga hus och att vara snickare ser jag som manligt.
(visserligen är det jag som spikade i spiken)

Snus...och en rejäl prilla ses väl som manligt.

Motorer och skruva med bilar är manligt.

Något jag definitivt undviker.
Men jag var tvungen att fota min motor (volvo 940) då jag upptäcker att bilverkstan inte satt tillbaka skyddskåpan till fläktremmen.


...................................

Vill du se fler manliga bilder så klicka här:

http://fototriss.blogspot.com/2011/10/fototriss-del-155-tavlingstema-manligt.html#links


manligt tema


Jag kollade nyss in Fototriss hemsidan för att se vad veckans fototema är.

"Manligt"

Hmmm...hur ska jag fota det och vad är manligt ? (förutom den där delen av kroppen)

Det blir något att fundera på hur man ska fota detta veckotema.

Vad tycker du är manligt ?

Ge mig lite förslag !!!


ett tips om AFA


Idag skiner solen....

Tyvärr ser vi den inte för det är ovanför alla gråtunga moln.
Så vi får väl låtsas att den skiner på oss.

Först vill jag ge ett tips till alla som går sjukskrivna en längre tid. Vi fick tipset själva och igår så kollade jag upp detta.
Det är inte alla som känner till detta, vi hade själva dålig koll på detta för oftast så är det ju fråga om olycksfall som ersättningar gäller. Men denna försäkring gäller vid sjukdom :)

I stort sett alla anställda har en försäkring via arbetsgivaren i AFA och via den så kan alla ansöka om ersättning som komplement till försäkringskassans utbetalning. Man får 10 % genom AFA och det innebär att man kommer upp i en ersättning på 90 % av lönen.

Ni som är långtidsjukskrivna eller känner någon som är det. Se till att tipsa om detta för alla känner inte till det.

Vem är försäkrad?

Sjukförsäkring gäller för dig som är något av följande:

  • privat anställd arbetare
  • kooperativt anställd arbetare
  • anställd inom kommun, landsting, region, Svenska kyrkan och vissa kommunala bolag
  • företagare som har tecknat egen försäkring


http://www.afaforsakring.se/Forsakringar/Sjukforsakring/

AFA Försäkring är en organisation som ägs av arbetsmarknadens parter. Genom kollektivavtalet försäkrar vi anställda inom den privata sektorn och kommuner, landsting och regioner. Idag omfattas mer än fyra miljoner människor av minst en av våra försäkringar. Försäkringarna gäller vid sjukdom, arbetsskada, arbetsbrist, dödsfall och föräldraledighet.


Blanketter skriver man lätt ut från AFA hemsida, fyller i och skickar in.

keep on


Vi har slagit "ihjäl" några timmar.

Vi for ut till stugan för att kolla läget sen vidare mot Västra Skedvi mot Fellingsbro via skogsvägar. Tillbaka mot Arboga och sen Köping. Där stannade vi i centrum för att äta på "Bågen" som är ett liten galleria i centrum. Där finns också en leksaksaffär och naturligtvis gick vi in där.

Jag såg genom fönstret så söta dockor och tanken gick då till sambons två barnbarn, tvillingarna.
- Naturligtvis så måste dom ju ha varsin söt docka, upplyste jag sambon.
Och så blev det. Nu ligger dom inslagna i varsitt paket och dom ger vi nästa gång vi åker till Stockholm.

................................

Ingen doktor har ringt idag.
 Han ringde däremot häromdagen när vi stod i Leksands kyrka och talade om att röntgen på ryggen angående sambons fot, inte visade något och skulle remittera honom vidare till nevrologen (om det stavas så) Han sa också att vi skulle nog få besked på fredag (idag).

Men det verkar dröja det med. Det blir nog som sjuksyrran sa i måndags. Ni får besked om två veckor.
Optimismen om att något ska göras, en behandling sätts in, har lagt sig.
Kraften att jag skulle ringa och stöta på har också lagt sig i alla fall idag.

Nu ska jag fortsätta med min släktforskning och leta fram nya gubbar och gummor som jag kan fylla på släktträdet med.


Keep on moving........


ge mig lite sol !!


Kan någon ordna så att det blir lite sol !!!

Vi behöver lite solsken för att lätta upp dagarna.

Idag var det min tur att sova länge trots att jag somnade strax efter elva igår kväll. Vaknade inte förrän nio !!
Men sömnen har varid god inatt. Även om jag inte vaknar och ligger vaken på nätterna så sover jag lite oroligt och drömmer en massa konstiga drömmar.

Nu måste jag tänka ut någon aktivitet för idag.
Inga affärer för det blir för dyrt att gå runt och titta. Man kommer alltid ut med något.

Undrar om doktorn ringer idag ??

Keep on moving.........


Visa fler inlägg