Valborgseld


Trots en usel start på dagen.

För mitt humör har inte varit på topp idag.
Så vände det framåt kvällen och blev en mycket bra avslutning på denna valborg.

Först var det läkarbesök och provtagning för min del och sen 4-årskalas för barnbarnet.
Sen for vi till stugan maken och jag.

Äldsta dottern, mågen och barnbarnen anlände hit till Sundänge för att fira Valborgsmässoafton med oss.




Premiärgrillning.



Eftersom köket är litet så fick inte jag plats ;) Så jag agerade pressfotograf.




Sen tog vi oss till dansbanan där det skulle eldas och lite familjeaktiviteter fanns.
I väntan på att brasan tändes så blev det lotteriståndet.









Här fick dottern snurra på hjulet tills vinst inträffade. Mycket bra chokladhjul.
Men hon fick kämpa och snurra massor innan vinsten blev.






Dags att bege sig mot stugan igen.


misslyckad naturfotograf


Mitt försök till naturfotograf gick sisådär.

Igår kväll tog jag en kvällspomenad med kameran.

Jag gick ut på en äng och fick syn på två tranor och en kanadagås.

Mina försök att smyga längs skogskanten misslyckades.

Dom två tranorna flög sin kos.

Kvar blev bara kanadagåsen.





Fyra år idag !!!



Neejjj !!

Mulet idag.

Men det är i alla fall inte kallt ute.

Snart ska jag iväg till doktorn och ta blodprover. Jag behöver kolla blodstatusen på min B12. Det ska göras emellanåt så att man har rätt balans på kroppens mineraler och annat i kroppen.

Idag fyller också mitt tredje barnbarn (av 5) i ordningen fyra år och det ska naturligtvis firas.






Jag kommer aldrig att glömma när han föddes.
Då var jag ombord och jobbade och på natten ringde mobilen. Det var mågen som ringde och berättade att jag blivit mormor igen till en liten grabb. Det hade blivit en dramatisk förlossning.

När lillgrabben var på väg ut så drabbades dottern av kramper och snabbt hade dom fått trycka ut grabben. Men nu var det okej sa mågen. Vi väntar bara på att dottern ska röntgas för kramperna för att få reda på så att det inte blev några skador på dottern. Grabben hade dom sprungit ut direkt med för han var medtagen. Men det var lugnt förutom en att axeln fått sig en kyss och han hade en blåtira.

Klick...sa det sen i mobilen och samtalet bröts och sen var det lögn i helsike att få någon täckning på flera timmar för vi låg ute på Östersjön. Jag gick då till bageriet och satte igång att jobba för det gick ju inte att sova nu. Men det var dom värsta timmarna som jag haft ombord. Har jag kunnat så har jag åkt hem omedelbums.

Att inte få kontakt med yttervärlden, kändes det som. På morgonsidan så fick jag tag på yngsta dottern och hon fick uppdraget att ta reda på läget. Som tur var så var det lugnt.
Men vissa stunder glömmer man inte i första taget och den känslan är en av dom.

stugliv


Lunch intogs hemma hos mina föräldrar.

Där hade också två av våra barnbarn sovit över så dom plockade vi med oss hemåt.
Efter några små ärenden så for vi till stugan. packningen var laddad i bilen för övernattning för mig och maken.

Äntligen så har vi införskaffat sand till sandlådan. Den har stått utan sand länge nog nu.




Lite mer sand måste köpas för 100 kg räckte inte långt.

Sonen hade inget att göra så han kom ut en sväng med Oskar.



Till barnbarnets förtjusning så gillar han att gå i koppel. I alla fall något sådär.

Lite enkel eftermiddagsmat med korv och bröd och påskmust så var det dags för lek och klättrande igen.
Det är några stora stenbumlingar som är populära att klättra på.



Det är bra med skogstomt för det finns alltid något spännande att pyssla med.

Sedan var det dags att köra hem barnbarnen.

Tyvärr så ville maken också hem :(
Han har inte varit okej idag. Om det är för att han inte mår bra fysiskt eller om det är psykiskt kan jag faktiskt inte avgöra idag. Fysiskt är det varje dag mer eller mindre.

Så när jag åkte tillbaka hit ut så brände tårarna, men jag har bestämt mig för att jag vill njuta av ett par dagar härute. Och som jag sagt förut så måste jag fortsätta göra saker som jag tycker om. Jag försöker i alla fall.


vackert !!!


Härligt !! Härligt !!!!

Sol och klarblå himmel.




Idag blir det stugan och övernattning.

Men först plocka ihop här hemma och sen till mina föräldrar för lunch.


avtackad


Nu så är det gjort !!!

Efter att ha suttit i styrelsen för Mellansveriges bagare & konditorer i 17 år så tackade jag för mig idag. Jag har inte kraft nu att hålla på med styrelsearbete. Men en post har jag kvar och det är som suppleant till valberedningen för Sveriges bagare och konditorer (styrelsen över hela Sverige). I vårt distrikt Mellansverige ingår Närke, Södermanland, Västmanland och Uppland. I nuläget är jag den som suttit längst av dom som idag är med i föreningen.

Jag har varit med i föreningen sen tjugoårsåldern och följt utvecklingen i branchen. Speciellt så har fördelningen bland tjejer och killar svängt för när jag började jobba i konditori som femtonåring så fanns det ytterst ytterst få tjejer. Numera är det snarare tvärtom.


Avtackning med blommor och en flska vin och inte vilket
vin som helst var det.


Det ska jag korka vid något speciellt tillfälle.


I hela Sverige så fanns det möjligen en tjej till som satt i styrelsen för bageri och konditori i dom olika distrikten 1995 då jag valdes in. Nu finns det några fler runt om i Sverige. Men fortfarande så är det övervägande grabbar.
Vi pratade just idag om hur det sett ut genom åren och många av dom som är med idag har man lärt känna under alla årens lopp.


Mycket prat (som vanligt) och lite enkel god mat efter mötet.

Två bra föreläsningar hade vi också och den ena var PCS som berättade om ett bra recept/kalkylerings program. Det skulle man ha haft för 15-20 år sedan när man drev eget konditori.



Riktigt intressant var fördraget som ÅSÖ hade om Kakao.
Kakao är alltid intressant för oss här i godislandet Sverige. Vi använder ju mycket choklad i branchen och Sverige ligger faktiskt på nionde plats vad det gäller konsumtion av choklad i världen.

Även om man känner till och redan kan en hel del om kakao/choklad så tillkommer det alltid något intressant som man tar med sig. Det utvecklar sig ständigt.

Sammanfattning av årsmötet i Västerås (sex timmar) var att det var givande och trevligt som alltid.



LCHF populistisk diet


LCHF metoden breder ut sig.

Bokstäverna i LCHFs första halva, LC  står för Low Carb medan andra halvans bokstäver, HF står för High Fat.
Det vill säga låg-kolhydrat, hög-fett.

Massor av bloggar och böcker samt kurser förespråkar LCHF metoden. För egen del har jag svårt för att tänka mig att en sådan strikt diet är så himla nyttig som det påstås. Livsmedelsverket varnar till och med på deras hemsida om skadeverkningarna av en så "slimmad" diet.

Att jag tar upp det här är för att jag tycker det är skrämmande hur marknaden kan styra så mycket med en kostdiet och göra den till populistisk.

En kombinerad metod som består av motion och en varierad diet av fettsnål mat anser jag vara det bästa för kroppen. Att använda vissa typer av dieter för att gå ner i vikt för att snabbt få ett viktras är väl okej. Det viktiga är att fortsätta att sedan hålla sig till motion och en kombinerad näringsrik mat som kroppen behöver, för att kunna hålla kvar sin viktnedgång.

Nu är ju alla dieter individuellt för vad som passar ens kropp bäst och det får man prova sig fram. Som tur är så har jag själv inga problem med vikten men lite mer motion skulle definitivt inte skada.

informationen nedan är hämtad från
källa:Livsmedelsverket
 
Många går ner i vikt, precis som man gör med de flesta bantningsdieter där man tar bort en livsmedelsgrupp. I detta fall är det kolhydrater i form av potatis, pasta, ris, gryner, bröd och sockerrika livsmedel som läsk, godis och bakverk som ska uteslutas. När man börjar äta LCHF-diet är det många som blir illamående, trötta och matta och får dålig andedräkt, vilket beror på att kroppen måste använda fett som bränsle i stället för glukos.

Att äta LCHF-diet under en kortare tid för att gå ner i vikt innebär troligen ingen risk. Eftersom LCHF ger väldigt lite fibrer är det många som får förstoppning. Det kan vara mycket besvärligt, men är inte farligt på kort sikt. Men att äta LCHF under en längre tid kan vara skadligt på sikt.

Men med LCHF ska man också helt undvika fullkornsprodukter och det är livsmedel som minskar risken för både hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, övervikt och eventuellt också cancer.

Att äta LCHF-diet under en kortare tid innebär troligen ingen risk. Men att äta strikt LCHF under en längre tid kan vara skadligt på sikt. Det finns ännu ingen forskning om hur man mår efter tio-tjugo år med strikt LCHF.


För de flesta är inte det viktigaste att äta mindre fett utan att äta rätt sorts fett, och Livsmedelsverket förordar inte heller en fettsnål kost. I dag äter de flesta för lite fleromättat fett, som omega 3, och för mycket mättat fett. Omega-3 finns exempelvis i fisk och rapsolja.

Många LCHF-förespråkare påstår att vetenskapen skulle ha svängt när det gäller fett. Men det stämmer inte. Näringsexperter världen över är överens om att risken för hjärt- och kärlsjukdom minskar om en del av det mättade fettet byts ut mot fleromättat fett. Livsmedelsverkets råd måste bygga på det som vetenskapen säger om hur matvanorna påverkar hälsan på lång sikt, inte på personliga erfarenheter från människor som mår bättre för att de gått ner i vikt.


diplomatiskt barnbarn


Fredagskvällen ägnade jag åt deklarationen.

Jag avregistrerade min lilla marsipanfirma förra året och hade i stort sett inget att deklarera men trots det så måste jag deklarera som en företagare. I år så tänkte jag bespara mig revisorkostnaderna och göra det själv. Efter att maken och jag gnuggat geniknölarna så tror vi att vi fått till det. Vi fick också gnugga knölarna för en del futtiga aktier som jag sålt och deklarera den lilla vinsten (118 kr) som skulle redovisas. Men nu är deklarationen klar och inskickad.
Nu är det bara att vänta och se om skattmasen godkänner den.

Vi var också och hälsade på våra barnbarn och hade mysstund med dom.
Ritblocken var framme och maken säger då: Vad duktiga ni är att rita, jag kan inte rita.
-Det kan du visst, säger äldsta tjejen. Du rita ju en katt som såg ut som en gris. Så du kan ju rita en gris ;)
Ha ha ha ha !!! Det var diplomatiskt sagt.



lågtrycksanfall


Mannen och jag for på shoppingrunda på fm.

Det blev Jysk, Konditori Bivur och Lidl. Lite trädgårdspynt inhandlades för en billig peng.
Väl hemma igen så drabbades jag av en oerhörd trötthet. Maken hade redan slocknat på soffan och jag intog sängen.

Två timmar senare vaknade jag till och låg och funderade vad det var för fel på mig som blev såååå trött.

Några timmar senare fick jag förklaringen.




Ett lågtrycksanfall med åska och regn passerade.


Visa fler inlägg