neg....chokladbollar

Ikväll blir det i alla fall Taxfree. Skulle egentligen ha satt en maskin med tvätt också men det tar jag imorgon.

Sen är det bara torsdag och fredag kvar....jiiiippppiiiii......
Till mässfika idag blev det negerbollar......ja nu skrev jag det igen. Det som alla tänker och knappt vågar säga.
Jag tror dom flesta säger det utom när dom ska köpa det på t.ex ett cafe. Då blir det chokladbollar.

Jag roade mig att slå upp neger på wikipedia.

Läs och begrunda:
Denna artikel handlar om begreppet "neger". Se svart (hudfärg) för hudfärgen. För ubåten med samma namn, se Neger (ubåt), för den tyske botanikern, se Franz Wilhelm Neger.

Neger, femininum: negress (tidigare även negrinna), är en beteckning för personer från vissa svarta folkgrupper från framför allt Afrika och i viss mån Oceanien. Ordet härstammar från spanskans och, portugisiskans[1] negro (svart), som i sin tur kommer från latinets niger. Användning av ordet kan av vissa uppfattas som nedsättande och kränkande.[2]

Negrer var från början en allmän benämning på alla folkslag med svart hudfärg, men en indelning baserad på andra kännetecken än hudfärgen ledde på 1800-talet till att man från begreppet neger skilde inte bara dravidfolken i Deccan och alla malajer utan även aboriginer (Australiens urbefolkning) och papuaner (på Nya Guinea).

Inte heller i Afrika ansågs vid denna tid alla mörkhyade folk höra till negrerna. De semitiska och hamitiska folken i Sahara, Abessinien och egyptiska Sudan liksom khoikhoi och sanfolket i Kaplandet skildes från negrerna. Semiter och hamiter ansågs tillhöra den europida rasen medan alla de svarta folken ansågs höra till den negroida rasen.

Fram till och med 1970-talet var neger den dominerande termen för svarta personer men idag anses det av en del vara ett föråldrat, förolämpande och negativt laddat begrepp och används även av somliga som ett invektiv. Andra använder det dock fortfarande utifrån uppfattningen att det är ett värdeneutralt ord. Jämför exempelvis mulatt.

Ordet blandas ibland ihop med det ursprungligen anglosaxiska skällsordet nigger.

Ett äldre svenskt begrepp var blåman.[3]


Visa fler inlägg