zoombie


Inte blev det nåt taxfree igår inte......för när jag hade ätit fil och flingor så anföll trötter mig totalt.

Hela dagen igår så gick jag omkring som en zoombie och jag bannar mig själv att jag glömde min B12 medicin hemma. Det har gått för lång tid sen jag tog sprutan sist, snart tre månader :(
Jag ska ta varannan månad....

Nu måste jag uppsöka distriktsköterskan när jag kommer hem.....så onödigt när man har sjukvård ombord. Jag kan inte vänta till nästa gång jag kommer ombord för då kommer jag att vara konstant trött.

B12 mäste jag ta för att min kropp tar inte upp det som finns i födan man äter. Det är för min del en ärftlig (ovanligt) form av B12 brist. Min dotter och två av hennes barn har det + min mamma.


Info från    www.1177.se

Allmänt

Om man har blodbrist, anemi, på grund av för lite vitamin B12 gör vitaminbristen att det bildas för få röda blodkroppar. Kroppen får då inte tillräckligt med syre.

Vitamin B12 kan inte tillverkas i kroppen, utan man får i sig det via maten. Mejeriprodukter och kött, särskilt lever och njure, innehåller mycket vitamin B12. Överskott av vitamin B12 lagras i levern och lagren räcker i flera år.

Perniciös anemi är en särskild typ av B12-brist. Den beror på att man har för lite av ett speciellt ämne, som kallas IF. Ämnet bildas i magsäcken och gör att vitamin B12 kan tas upp från maten. Orsaken till bristen på IF är oftast en speciell form av inflammation i magsäckens slemhinna som man haft under lång tid.

 

Symtom

Om man har blodbrist kan man

  • känna sig trött och orkeslös
  • bli yr
  • bli andfådd lättare
  • få hjärtklappning
  • få huvudvärk
  • få öronsus.

Besvär med slemhinnorna kan vara tidiga symtom på vitamin B12-brist, till exempel tungsveda, blödningar i tandköttet eller sprickor i mungiporna. Vid allvarlig B12-brist kan man få svårt att gå, minnesproblem, bli deprimerad och få försämrad syn. Det är vanligare hos äldre.


Källa:

http://www.1177.se/allakapitel.asp?CategoryID=25511&AllChap=True&PreView
=
Dags att packa ihop i hytten och fixa med taxfree.......Hemgång...Hemgång....Hemgång.... :D
Visa fler inlägg