äntligen behandling på gång


Det känns bra att få veta att nu blir det en behandling.

I eftermiddags vid fyrasnåret så ringde överläkaren och berättade att provsvaren på biopsiprovet som togs på tumören i bukspottskörteln var klart. Han berättade också att det inte blir någon operation för att tre röntgenprover visar på metastaser i levern. Vilket har varit den stora frågan och biopsiproverna som gjorts på levern visar som jag tidigare skrivet inget. Men röntgen talar sitt tydliga språk, enligt läkarna som nu bestämt sig.

Dom kommer att sätta igång cytostatikabehandling, alltså cellgiftsbehandling inom det snaraste. Men först så ska det ordnas så att en injektionsport opereras in och den sätts vanligtvis vid skuldran. Detta för att undvika sönderstuckna ådror. Det skulle också göras så snabbt som möjligt.

Cytostatika ges ofta direkt i blodet (intravenöst) genom injektion eller som dropp.
Oftast åker man hem efter att man har fått cytostatika intravenöst på sjukhuset.  Cytostatika har en fördel jämfört med operation och strålbehandling. Medlen förs med blodet ut i hela kroppen och når därför även cancerceller som lossnat från modertumören och är på vandring i blod och lymfa eller har slagit sig ned och vuxit ut till metastaser, dottertumörer.
Cancerbehandling med cytostatika dödar därför också ofta en del av de normala cellerna i till exempel benmärg, hår och slemhinnor. Det kan medföra biverkningar såsom sänkta blodvärden, håravfall och mag-tarmbesvär. Cytostatika ges för att bota cancer eller för att bromsa upp sjukdomsförloppet och lindra symtom när bot inte är möjlig.

källa: http://www.cancerfonden.se/sv/cancer/Undersokningar-och-behandlingar/Behandlingar/Cytostatikabehandling/ 

......................................

Imorgon bitti åker vi till Stockholm för att hälsa på sambons dotter och barnbarn, tvillingtjejerna. Det ska bli roligt att få träffa dom igen och då kan dom få dockorna som vi köpt :)


Keep on living........


Visa fler inlägg