surdegsbröd på mix


Jag köpte en påse surdegsmix för ett bra tag sedan. Jag ville testa hur det fungerade för det vanliga är ju att man gör en egen surdeg.




Idag så fick jag ett anfall att prova att baka på detta surdegspulver.




Detta är vad du behöver för att sätta en deg + surdegspulvret.
Receptet som jag gick efter står på surdegspåsen.

Du behöver:

1 st. surdegsmix
ca 12 dl vetemjöl special
ca 2 dl rågmjöl
2 msk olja
2 msk mörkbrun sirap
4 dl vatten

( Det går bra med vanligt vetemjöl också )

skållning:
2 dl vatten
1 dl grovt rågmjöl


GÖR SÅ HÄR:

Börja med att koka upp vattnet till skållning och häll det grova rågmjölet i en skål.
Nu hade inte jag grovt rågmjöl utan bara rågsikt hemma så jag använde det.



Häll sedan på det kokande vattnet och rör om noggrant så att det blir klumpfritt



Låt detta svalna så att det blir fingervarmt

När det svalnat, blanda surdegsmixen, vatten ca 37 grader, sirap, olja, skållning och mjöl i degskålen. Spara lite av mjölet och ha i det på slutet. För har du i allt på en gång kan du få en alltför stabbig deg.
Sätt igång och blanda till en smidig deg. Ca 8 - 10 minuter i maskin. Blandar du för hand så håll på i ca 15 minuter.




När degen är klar låt den jäsa i bunken eller som jag gör på bordet och under en kökshandduk




Degen är klar för att jäsa i ca 40 minuter




Nu har den jäst 40 minuter. Dela upp degen i två delar och forma till limpor




Pensla med vatten och vänd ner limporna i t.ex rågmjöl.




Låt jäsa ytterligare ca 30 minuter under handduk




Ställ gärna en långpanna med 1 liter vatten längs ned i ugnen på galler för att få en frasig yta (inte direkt på botten alltså.

In i ugnen med limporna, 230 grader och sänk genast till 200 grader. Grädda i ca 30 minuter och öppna inte ugnsluckan under tiden.



Strax klara att ta ut



Mina limpor är klara nu är det bara att provsmaka





Sen ska man inte skära i ett precis nybakat bröd för skivorna blir lite degiga då.
 Men jag kunde inte låta bli för jag ville se hur inkråmet blev.

Njaaa...kunde nog ha fått jäsa fem - tio minuter till på plåten, annars såg det helt okej ut.
Nu ska brödet få svalna ordentligt innan jag provsmakar en smörgås.


#1 - - carina:

Ser gott ut! Du får gärna skicka en brödbit till mig :)

Kramen♥

#2 - - Tenja:

Ser gottit ut! =) Det var ett bra tips med att ha en liter vatten under... det måste jag testa nästa gång jag bakar!

#3 - - Erika:

Det ser gott ut, ska nog prova det. Tack för tips och recept.

#4 - - jag själv:

Jag tog en brödskiva med ost på när brödet svalnat. Det blev ett väldigt gott bröd. Helt klart godkänt med surdegsmixen :thumbup: