Toksnabb äppelkaka


Nu har jag testat ett recept på spisen....

Ett recept som Tarek gjorde i trädgårdsonsdag för några veckor sedan. Han tillagade en enkel äppelkaka i en stekpanna på öppen eld.

Den tar ca 15 minuter att göra.

Ingredienser
Beräknat för 8 portioner
Botten
2 st ägg
1 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
50 g smält smör
 
Fyllning
3-4 st äpplen (gärna av en syrlig sort)
0.75 dl mandel med skal
75-100 g smör
1-1 1/2 dl socker














Botten
Smält smöret i en stor stekpanna som du har ett passande lock till, och låt det svalna något. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt alla torra ingredienser och sedan det smälta smöret. Rör samman till en smidig smet och häll sedan smeten i stekpannan som du smälte smöret i. Sätt på locket och grädda botten på spisen på medelhög värme. På min spis fungerar steg 5 av 9 bra. Grädda tills kakan har satt sig och ytan känns klar. Det tar cirka 12-15 minuter. Undvik att lyfta på locket eller flytta på stekpannan under tiden. Stjälp upp kakan ur stekpappan med hjälp av locket. Om bottnen på kakan är för mörk är det bara att skära bort det.

Fyllning
Bred ut smöret i stekpannan som användes till bottnen. Strö över sockret.
Skiva eller klyfta alla äpplen och lägg dem gärna i ett fint mönster ovanpå smöret och sockret i stekpannan. Skär ner mandeln grovt och sätt sedan stekpannan på spisen, denna gång på hög värme. Låt äpplena koka i smeten tills de börjar bli vackert karamellfärgade. Lägg kakbottnen ovanpå äpplena med den ogräddade sidan neråt. Ta bort stekpannan från värmen och låt den svalna innan den stjälps upp på ett serveringsfat. Om kakan har fastnat är det bara att värma den försiktigt på spisen tills den släpper.


Enkelt och snabbt gick det att göra den !!!



Och gott med vaniljsås till !!!!




#1 - - ingrid:

Du går redan på äpplena du, har kanske tröttnat på rabarbern.. Har varit på studentkalas ikväll så magen står i fyra hörn.. inte ens lite paj lockar ;)