wienerdeg
Idag blev det wienerbröd bakade.
Recept kommer i slutet.

Kör wienerdegen smidig i ca 10-15 minuter.
Lägg degen på ett väl mjölat bord och snitta ett kryss på degen.
Tryck/Kavla ut degen till en triangel.
På halva sidan (inte ända ut i kanten) så lägger du ut smöret.
Vik upp kanterna vid smöret och lägg sedan på deghalvan som ett lock.
(den sida du inte hade smör på)
Tryck ut degen lagom lätt så att du inte har sönder den.
Börja kavla en rektangulär. Glöm inte att mjöla både under och över
annars fastnar degen i bordet.
(glömde ta bild på smörkladdet)
Nu ska du vika treslag. 1 -2 -3

Vrid sen degen med kantöppning mot dig och gör om proceduren
sammanlagt tre gånger. Lägg degen sen i kylen så den får vila 10 minuter.

När degen vilat i kylen så kavlar du ut degen ca 4-5 mm tunn och skär fyrkanter.
Klicka en smör/mandelmassa/socker blandning i mitten och vik ihop till små paket.
Låt sen wienerspandauerna jäsa på plåten ca 30-40 min.

Lägg spandauerna på plåt och vispa upp ett ägg och pensla alla.
Valfritt med sylt, vaniljkräm eller inget på. Sockra lite.
In i ugnen på 220 grader i vanlig ugn, varmluftsugn ca 190 grader (2 plåtar samtidigt)
Det tar ca 20 minuter i ugnen.

Har du nu kavlat degen rätt så får du frasiga wienerbröd som smular på bordet.
Wienerdeg:
10 dl vetemjöl
50 g jäst
3 dl vatten
3 ägg
0,75 dl socker
1 tsk salt
400 g smör till inkavling
1 ägg till pensling