Leksandslöken............

 
Nu tar jag en liten helg.................
 
Jag är ledig imorgon och åkte raka vägen hem idag också.
Just nu så får det bli telefonprat med min älskade M.
Det är lite att ta tag i här hemma.
 
 
 
Igår klippte jag gräsmattorna och idag tog jag tag i
grästrimmern på framsidan. Imorgon så får det bli på baksidan.
Sen är det dags att sätta igång och gräva runt uterummet för
att lägga singel närmast fasaden / glaspartierna.
 
Så kärleken får vänta lite ;)
 
Mina odlingar börjar också ta fart nu.
 
 
Leksandslöken som är ett arv från min mormor Doris i Leksand.
 
Leksandslöken var den som min mormor Doris gav till Monica, hon i
reportaget. Monika bodde granne med min mormor som odlade Leksandslöken
år efter år.
 
Leksandslöken har odlats sedan länge runt om i Dalarna. På 1800-talet, besökte H.C. Andersen Leksands kyrka under söndagens högmässa.  ”… kom en outhärdlig löklukt; nästan alla hade små lökknippen som de satt och åt av; jag orkade inte med det, jag gick ut på kyrkogården.” Inne i kyrkan åt besökarna löken för att hålla sig vakna! Leksandslöken kallas botaniskt för potatislök då den växer som en potatis – man sätter en lök och skördar ett knippe. Leksandslöken odlades allmänt runt om i hela Sverige tills den stora gula löken blev vanlig någon gång under 1950 och 60-talet.
 
Programmet för odlad mångfald, POM, är en nationell satsning för att bättre bevara och nyttja våra kulturväxter. Sveriges Riksdag beslutade redan 2000 att POM skulle genomföras som ett verktyg för att förverkliga Konventionen om biologisk mångfald.
 

Klyftlök, piplök och schalottenlök är alla lokala namn på det som man botaniskt kallar potatislök. Det var denna lök som man odlade runt om i Sverige innan sättlök till vanlig gul lök kunde köpas och blev vanlig någon gång på 1950-talet. En lök sätts i jorden på våren och på sensommaren skördas ett helt knippe lökar. Potatislöken är fantastisk! Den står sig fint ett till två år utan att torka eller gro i vanlig rumsvärme. Carl von Linné skriver från sin dalaresa att löken ska sättas omkring Ersmässan den 18 maj och tas upp kring Bartolomeidagen den 24 augusti. Den odlades i plantlavar – lådor av bräder som stod mot en vägg på stolpar eller stenar.

Just nu finns lite av sättlöken hos Gunilla Åhman (växtvirolog vid ScanBi Diagnostics AB i Alnarp) som ska undersöka om löken bär på några sjukdomar. Det är viktigt att den lök som ska utgöra basutsäde är frisk så att svamp- och andra virussjukdomar inte sprids. Än så länge finns det inte så mycket sättlök så vi konsumenter kommer att få vänta till 2013 innan löken går att köpa.

 
Det roliga är att Monika har sett till att spridningen av Leksandslöken har
blivit av. Den var i stort sett utdöd under flera år.
 
Så därför bevarar jag och odlar löken vidare.................