Jag känner mig lurad..........

 
Ny jobbarvecka är påbörjad................
 
Även hovslagarna och några andra kurser har startat upp idag i Strömsholm ridcentrum.
Det märktes av att det var många som kom och fikade/lunchade.
 
Efter jobbet så åt jag lunch innan jag åkte hemåt. Jag hade en tid bokad hos doktorn.
Jag ville ha blodprover tagna och jag tog även upp mina problem med värk i fötterna.
Doktorn gick igenom proverna tagna 2017.
 
Då säger hon att folsyra var dåligt.
Jag visste att zink var lågt så det har jag ätit efter ordination men Folsyra var en
nyhet för mig. Den förra doktorn måste ha missat att nämna det för den doktorn skrev ut
recept på bara zink (finns receptfritt också).
 
 
 

Lättretlighet och depression

B-vitaminer behövs för att cellerna i hjärnan ska fungera normalt. Brist på i synnerhet folat kan därför bidra till att du känner dig nedstämd och lättirriterad. Ibland kan bristen till och med leda till att man utvecklar en depression. Otillräckligt kostintag är en vanlig följd av depression och kan i sig leda till B-vitaminbrist. Vitaminerna folat och B12 åtgärdar inte bara bristen utan kan även stärka effekten av antidepressiv medicin. 

Domningar och dålig balans

Långvarig brist på vitamin B12 kan leda till skador i nervsystemet, vilket kan visa sig i form av domningar och minskad muskelstyrka i fötter, underben, händer samt underarmar. Skador på nervsystemet kan också leda till att vibrations- och koordinationssinnet försämras.  Kombinationen gör att gången blir ostadig och att man får dålig balans. Ibland påverkas även känseln av B12-brist. Det kan då vara svårt att känna ”på djupet”, som en sten i skon till exempel. Andra beskriver känslan som att ”gå på kuddar”.

Trötthet och yrsel

Svår trötthet, orkeslöshet, utmattning och yrsel är vanliga symtom vid blodbrist, vilken kan orsakas av brist på vitaminerna folat och B12. Blodbrist kan också leda till trötthet och hjärtklappning vid lätt ansträngning. Den vanligaste orsaken till blodbrist är dock järnbrist - vad just din blodbrist beror på kan fastställas med enkla blodanalyser.

Andra symtom på B-vitaminbrist

Cellerna i kroppens slemhinnor byts ofta ut, vilket gör att de är extra känsliga för brist på vitaminerna B12 och folat. I munnen märks det dels på tungan som kan bli röd och irriterad, men också genom irriterade mungipor. Tungsveda är ofta ett tidigt symtom på B-vitaminbrist. I magtarmkanalen kan en brist leda till orolig mage, ökad gasbildning och diarré. Minnesstörningar och demens kan vara en följd av brist på vitamin B6, B12 och folsyra. En ny brittisk studie visar att B-vitaminer halverar nedbrytningshastigheten av hjärnvolymen hos personer med minnesstörningar och kan minska risken för demens .

KÄLLA: http://www.bristguiden.se/b-vitaminbrist/symtom-pa-b-vitaminbrist/

Nu är ju b12 bristen åtgärdat med injektioner men folsyra har jag ju inte ätit. Så imorgon stannar jag vid apoteket och inhandlar det. Jag har nämligen åkt på ett flertal oförklarade yrselattacker som visserligen snabbt gått över. Och sen ska vi inte tala om min trötthet.

Ni som följt mig ett tag vet ju hur jag skrivit om att jag är trött jämt och ständigt 😜😝

Det kanske förklarar saken, nu när jag får reda på snart två år senare att jag har brist på folsyra. Prover har tagits på zink, lever, folsyra och sköldkörtel idag. Nu är det bara att invänta provsvar.

På något sätt känner jag mig lite lurad om jag har gått här och varit onödigt trött pga av att jag inte vetat om att jag har folsyra brist också.

Over and out...................