Kalas..........
Det blev en bra söndag.......
Startade dagen med att göra en levaindeg. Det är slut på matbröd i frysen och den
behövde fyllas på. Levain är en deg som ska jäsa länge så det tar hela dagen. Man kan
om man vill låta den kalljäsa i kylen om man inte har tid att baka aav den samma dag.
Jag fixade också två kycklingbröstfileér som fick stekas i ugnen. Planerade för maten
tills vi skulle komma hem efter kalaset.
Den ska jäsas i flera timmar och vikas ett antal gånger för att få rätt spänst. Nu blev min
deg lite för vek idag. Att en deg blir vek betyder att den blir för lös och jag har nu justerat
receptet till nästa gång jag ska baka. Det kan också bero på vilket mjöl man använder.
Efter flera timmar så var det dags att placera degen i brödkorgar eller som i mitt fall
så använder jag två runda keramikskålar. Det går lika bra och viktigt är att mjöla bakduken
innan man lägger i degen. Man kan också olja in och mjöla skålarna.
Jag åkte sen och handlade lite som är bra att ha i ett kök. En baktanke fanns det (ha ha)
för jag handlade presenter som mitt äldsta barnbarn skulle få i present. Vi skulle fira henne
idag (några dagar tidigare) men hon fyller 19 år på tisdag.
Bland annat var det bakpulver och mjöl + pasta och lite annat. Hon har ju nyss flyttat hemifrån
till egen lägenhet och att handla mat är ju en stor kostnad. Jag skrev också ut två recept på
scones och blixtfrallor. Båda bakas med bakpulver.
Sambon och jag åkte sen på em till Arboga för att fira henne. Där var också min mamma,
mitt ex (mina barns pappa) och hans sambo. Det blev ett mycket trevligt kalas, får jag säga.
Skrattade gott åt minen när hon fick en kavel av mig/oss. Det lustiga/roliga var att mitt ex med
sambo hade köpt grytvantar och förkläde. Min mamma hade ordnat två bakformar till
sockerkaka 😂😂
Så nu har hon det hon behöver för att börja baka.
Fikatajm med en massa gofika bjöd hon på.
När jag kom hem så hade levainen jäst klart och lite till. Så jag drog snabbt på ugnen.
Att degen var vek visade sig tydligt när jag stjälpte ur dom ur skålarna.
Dom flöt liksom ut och behöll inte sin runda form. Men brödet blev godkänt ändå.
Inga superluftiga "bubblor" dock i brödet.
Efter allt fikabröd på kalaset så var jag inte sugen på en stadig middag. Så det fick bli
en clubsandwich i all enkelhet med två rostade brödskivor, majonäs,sallad, bostongurka
och kyckling. Gott som tusan var det och det fick balansera upp sötsakerna.
Imorgon ska jag på jobbresa till Halmstad med mina kollegor. Det ska bli kul och intressant.
Just ja, jag skulle ju fixa en plan på våra pauser på vägen dit. Uj, det måste jag göra nu.
Over and out....